Mindent a biztonságért

Alapelvek, karbantartási garancia

A tűzoltó készülék, megítélése meglehetősen változatos, az elmúlt évtizedben mind megjelenésében mind minőségében sokat fejlődött. A szakma, és aki mint felhasználó sikeresen alkalmazta, ha nem is méltatja, de igyekszik a helyén kezelni.

Sajnos sokan csak mint a dizájn rombolására tudnak tekinteni, holott ma már számos lehetőség van az esztétikus és nem feltétlen az előtérbe tolakodó elhelyezésre. Meg kell jegyezni, hogy ez a szemlélet tőlünk nyugatra nem egészen így van. Ott, mint elsődleges beavatkozó eszközt életmentő felszerelésnek tekintik, és előkelő szálódákban sem rejtegetik. A hajón és a csónakban sem rejtegetik a mentő övet.

Ha elfogadjuk, hogy a tűzoltó készülék életmentő lehet akkor a megfelelő és szakszerű rendszeres karbantartásról is gondoskodni kell. Az évenkénti alapkarbantartást (ellenőrzés) követő javítások a megbízható működés alapjai.

Szakműhelyekben végzett javítás garantálja a sikeres tűzoltást. A TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetséghez tartozó javító műhelyek a szakszerű és ténylegesen elvégzett javítást egy új mindenki számára látható és felismerhető a készülék szétszerelését követően elhelyezhető egyedi azonosítóval látják el.

Miért fontos, hogy szét legyen szerelve a tűzoltó készülék?  Túl azon, hogy jogszabályi kötelezettség, csak a készülék szétszerelésével lehet feltárni az olyan esetleges, rejtet hibákat, amelyek az oltóport, vagy a készülék belsejét illetve az „O” gyűrűket károsítják.

Így biztosítható, hogy a tűzoltó készülék hosszú ideig megbízható életmentő eszköz lehessen.